Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Διαβάζω/Ζενερίκ


Ζενερίκ

[Δημοσιεύτηκε στο ΔΙΑΒΑΖΩ του Ιανουαρίου, όπου εκ λάθους αντί για το όνομα της Ομάδας όπου αναφέρω έχουν μπει κάτι τέτοια ///// . Τέλος πάντων!]



Καλή Χρονιά με Βιβλία και Γραπτά !

Κατάλαβε πως ναι, ήταν ξένος, κατάλαβε πόσο ξένος ήταν σ’ αυτή την άλλη ζωή που του ’χαν τάξει αθόρυβοι αιρεσιάρχες και περιβόητα όνειρα, κατάλαβε πως το μέλλον δεν είναι παρά ο αντίποδας της Ιστορίας και πως, τελικά, οι χρόνοι των ρημάτων είναι αυτοί που διευθετούν τον κόσμο.
Αχιλλέας Κυριακίδης, Κωμωδία

Είθε αίσιον και ευτυχές να είναι το 2011, και γόνιμο για τους φίλους του βιβλίου. Το λίαν δύσκολο, ενίοτε και ζοφερό, 2010 έφτασε στο γέρμα του με πολλές ευπρόσδεκτες, έως και ενθουσιαστικές, παρουσίες/κυκλοφορίες που σπεύσαμε καταβροχθίσουμε και σπεύδουμε να τις προτείνουμε με επί τροχάδην σχόλια.
            Αλλά πριν από αυτό, ας επισημάνουμε και από εδώ την ακόμα πιο ευπρόσδεκτη και ενθουσιαστική, έμπλεη χιούμορ για ειδήμονες και για όλο τον κόσμο, εξόχως και αιθρίως αισιόδοξη, συγκρότηση και δράση της ημιτρομοκρατικής ειρηνόφιλης και βιβλιομανούς ομάδας Τι διαβάζουν οι άνθρωποι στο μετρό και στο λεωφορείο; Ε; , με βελουχιωτική ψυχή τον Γιώργο Τσακνιά και δραστήρια μέλη, ανάμεσα στα οποία, οι: Ελένη Κεχαγιόγλου, Γιώργος Θεοχάρης, Χίλντα Παπαδημητρίου, Νίκος Καρακάσης, Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, Γιώργος Γλυκοφρύδης, και πολλοί άλλοι, πάνω από 250 εν συνόλω, και έως τώρα. Η εν λόγω Ομάδα καταγράφει, καμιά φορά με σπαρταριστό τρόπο, ακριβώς τα βιβλία που τα μέλη της εντοπίζουν να διαβάζονται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, και επιδίδεται σε βιβλιοφιλικά μικροκείμενα ή ταχυδράματα. Ατελείωτες ώρες δαπανήσαμε τις τελευταίες εβδομάδες καταπιανόμενοι με το να απολαμβάνουμε και να αποτιμούμε τις δραστηριότητες της Ομάδας. Το ζήτημα, πέρα από το πλούσιο χιούμορ, είναι και τα μάλα σοβαρό, μιας και πρόκειται για την πιο έγκυρη και επιτόπια και τεκμηριωμένη καταγραφή των αναγνωστικών συνηθειών μας σήμερα.
            Πάμε στα βιβλία. Guy Debord, και δη διπλό δώρο: κυκλοφόρησε από τον Gallimard στην κλασική σειρά nrf ένας μικρός τόμος 117 σελίδων συνοδευόμενος από δύο δίσκους ακτίνας, με τίτλο Enregistrements magnétiques [1952-1961], όπου περιλαμβάνονται πέντε ηχογραφήσεις κειμένων του leader της Λεττριστικής Διεθνούς [Internationale Lettriste] και της Καταστασιακής Διεθνούς [Internationale Situationniste], καθώς και τα ίδια τα κείμενο. Ταυτόχρονα, από τις εκδόσεις Fayard, κυκλοφόρησε ο Τόμος «Ο» της σειράς Correspondance του Debord, που ολοκληρώνει την ήδη επτάτομη Αλληλογραφία του. Εδώ περιέχονται επιστολές που έχουν συνταχθεί ανάμεσα στον Σεπτέμβριο του 1951 (ο Debord ήταν τότε δεκαεννέα ετών) και τον Ιούλιο του 1957 [ημερομηνία ίδρυσης της Καταστασιακής Διεθνούς]. Αμφότερα τα βιβλία είναι σπουδαία και σημαντικότατα ντοκουμέντα και πολύτιμοι οδοδείκτης για τους μελετητές των πρωτοποριών.
             Ο Αχιλλέας Κυριακίδης μάς καθηλώνει με την κινηματογραφική/καφκική/μπορχεσιανή γραφή της νουβέλας Κωμωδία [εκδ. Πόλις], θέτοντας με στιλπνή ενάργεια ζητήματα ταυτότητας και υπαρξιακής συνείδησης, εντιμότητας, ευθύνης, παρέμβασης ή όχι σε αιφνιδιαστικά δρώμενα της καθημερινότητας ή σε ιστορικές συγκυρίες της ελληνικής ιστορίας των τελευταίων σαράντα ετών.
            Ο Νίκος Βλαντής, προσφέροντάς μας το πόνημα Tracratus Magico-Philosophicus [εκδ. Μαγικό Κουτί], μας καλεί να σκεφτούμε, αντλώντας από τις δικές του έρευνες και σκέψεις, την διαδρομή μες στους αιώνες που ακολούθησαν  οι κοινωνίες για να φτάσουμε στη σύγχρονη συνθήκη, που μάλλον με χάος μοιάζει και ξεχαρβαλωμένο σαράβαλο παρά με συνθήκη, και επίσης να φανταστούμε έλλογα και συναισθηματικά ένα πιο ευοίωνο μέλλον.
            Συγκλονιστικός, βαθιά ανθρώπινος κάτω από μια κρούστα επθετικού κυνισμού, αιχμηρός και τα μάλα ακριβολόγος, ο Thomas Bernhard στα κείμενα που απαρτίζουν τον μικρό τόμο Τα βραβεία μου [την πολύ καλή μετάφραση υπογράφει ο Σπύρος Μοσκόβου, και η Εστία εκδίδει]. Προσοχή, δεν πρόκειται για ομιλίες που εξεφώνησε σε τελετές βραβεύσεών του, τέτοιες υπάρχουν μόνον  τρεις και μάλιστα πολύ σύντομες, αλλά για αφηγήματα, εμπλουτισμένα πάντα με σκέψεις και φιλοσοφικές παρεκβάσεις, που την έμπνευσή του άντλησε ο Αυστριακός στγγραφέας από διάφορες βραβεύσεις του. Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν καταιγισμό παρατηρήσεων σχετικά με μια κοινωνία που φθίνει και θνήσκει.
            Καλή χρονιά, και πάλι! Στο επόμενο Διαβάζω θα συνεχίσω με τηλεγραφικές παρουσιάσεις δυνατών βιβλίων που κυκλολφόρησαν στα τέλη του 2010!

Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης
Μαρούσι, 14 Δεκεμβρίου 2010
           
ΥΓ. Η Ομάδα  Τι διαβάζουν οι άνθρωποι στο μετρό και στο λεωφορείο; Ε; δρα στο facebook. Πολλοί παροτρύνουν τον ηγετικό πυρήνα της να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και αλλού (στο ραδιόφωνο, σε κάποια έντυπα, κτλ).

2 σχόλια:

  1. Αχ αυτό το γκρουπάκι! Μου είπε η Χίλντα να κάνω κι εγώ έναν λογαριασμό για να μπορώ να συνδράμω στο μεγάλο έργο ζωής που φέρουν εις πέρας όλοι τους, οι καημένοι βιβλιόφιλοι και τρελοί commuters.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να συνδράμεις, φίλτατε Ρωμανέ, δεν θα χάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή