Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Φιλοσοφικές Συναντήσεις

Κύκλοι Φιλοσοφικών Συναντήσεων, Συζητήσεων και Συσκέψεων

Η Αναζήτηση Ταυτότητας στους Σύγχρονους Καιρούς



Η Αγάπη, ο Πόθος, η Εξουσία, ο Θάνατος είναι ουσιαστικά οι τέσσερις δυνάμεις που επενεργούν στην καθημερινότητά μας, ακόμα και όταν δεν το σκεφτόμαστε.

Ο Κινηματογράφος,με το έργο μεγάλων δημιουργών όπως ο Ίγκμαρ Μπέργκμαν, ο Μικελάντζελο Αντονιόνι, ο Αντρέι Ταρκόφσκι, και πιο πρόσφατα ο Μπέλα Ταρ, επιχειρεί να απαντήσει στα αναπάντητα ερωτήματα και μας καλεί να στοχαστούμε, ώστε να ενδυναμωθούμε ψυχικώς, πάνω σε όλα όσα απασχολούν τον Άνθρωπο και την Ανθρωπότητα, ιδίως μετά τους ολέθρους του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και της ατομικής βόμβας, με την οποία ο άνθρωπος μπορεί πλέον να αφανίσει όχι μονάχα τον πλανήτη Γη αλλά και την ίδια την δυνατότητα και την έννοια του μέλλοντος, το ίδιο το μέλλον.

Η Λογοτεχνία, επίσης, ιδίως μέσα από ποιητικούς και φιλοσοφικούς μυθιστοριογράφους, όπως ο Τζέιμς Τζόις, ο Μαρσέλ Προυστ, ο Φραντς Κάφκα, ο Ρόμπερτ Μούζιλ, ο Τόμας Μαν, και πιο πρόσφατα ο Τόμας Μπέρνχαρντ, ο Ντον Ντελίλο, ο Ίαν Μακγιούαν, κ.ά., και επιχειρεί να απαντήσει στα εν λόγω ερωτήματα, αλλά και δεν παύει να θέτει άλλα, σχετικά με την πολυπλοκότητα των σχέσεων σήμερα, σχετικά με την προσπάθειά μας να αφήσουμε τα ίχνη μας στο πέρασμά μας, σχετικά με το πώς αντιμετωπίζουμε την πάροδο του χρόνου.

Βεβαίως, και άλλες τέχνες, όπως η Μουσική και η Ζωγραφική, καταπιάνονται με όλα αυτά, και μάλιστα με συγκλονιστικό τρόπο, όπως αντιλαμβανόμαστε από τις συνθέσεις του Γιάννη Χρήστου ή του Νίκου Σκαλκώτα, από την εικαστική προσφορά του Γιάννη Κουνέλλη ή του Γιόζεφ Μπόυς.

Αντλώντας από το παρελθόν, σκεφτόμενοι το παρόν, και οραματιζόμενοι το μέλλον, θα αναζητήσουμε την ταυτότητα του ανθρώπου στους σύγχρονους καιρούς. Ταυτότητα σημαίνει καθημερινή συγκρότηση, καθημερινή αντιμετώπιση διλημμάτων, καθημερινή λήψη αποφάσεων – και ο άνθρωπος είναι το μοναδικό ον που λαμβάνει, συνειδητά και ύστερα από σκέψη/υπολογισμούς/εκτίμηση, αποφάσεις.

Μέσα από προβολές επιλεγμένων κινηματογραφικών ταινιών, μέσα από επιλεγμένα κείμενα, και παρουσιάσεις μουσικών και εικαστικών έργων, θα αποπειραθούμε να συναντηθούμε, να συνομιλήσουμε, να συσκεφθούμε σχετικά με την ταυτότητα του ανθρώπου σήμερα.

Οι Φιλοσοφικές Συναντήσεις διαρκούν τρεις ώρες, τέσσερις φορές το μήνα. Το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει: προβολή ταινίας, παρουσίαση λογοτεχνικού ή φιλοσοφικιού έργου που σχετίζεται με την ταινία, ακρόαση επιλεγμένων μπουσικών κομματιών, συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων.

Οι Κύκλοι των Θεμάτων που θα μας απασχολήσουν διαρκούν δύο μήνες ο καθένας.
 
Ο Πρώτος Κύκλος θίγει το ζήτημα της ταυτότητας και περιλαμβάνει προβολές των έργων: 1.«Επάγγελμα Ρεπόρτερ» του Μικελάντζελο Αντονιόνι, 2.«Οι Κοινωνούντες» του Ίγκμαρ Μπέργκμαν, 3.«Time» του Κιμ Κι Ντουκ, 4.«Περιφρόνηση» του Ζαν Λυκ Γκοντάρ, 5.«Το Πρόσωπο ενός Άλλου» του Χιρόσι Τεσιγκαχάρα, 6.«Πολίτης Κέιν» του Όρσον Γουέλς, 7.«Ο Γάμος της Μαρίας Μπράουν» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, και 8.«Μια Γυναίκα Εξομολογείται» του Τζον Κασαβέτη.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ / ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

Ελεάννα Μαρτίνου 6974429490 /  eleanna22mart@gmail.com

Ατομική συμμετοχή 20e  (3 ώρες)

Οι Φιλοσοφικές Συναντήσεις πραγματοποιούνται σε γκρουπ 5-7 ατόμων

κάθε Δευτέρα 18.30-21.30

Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης

www.belleviefacile.blogspot.com

Ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1960. Σπούδασε οικονομικά στον Πειραιά και φιλοσοφία στη Γερμανία. Είναι συγγραφέας και μεταφραστής. Διατήρησε τη σελίδα του βιβλίου στην εφημερίδα City-Press, επί τρία χρόνια, την πολυσυζητημένη στήλη «Άγγελοι και Διάβολοι», στο «Έψιλον», επί πενταετία.
 Έχει εκδώσει δεκαπέντε βιβλία, και έχει μεταφράσει πάνω από ογδόντα. Είναι παραγωγός της εκπομπής λόγου και μουσικής «Radio Propaganda» (Κανάλι 1, Πειραιάς, 90,4 FM), έκτακτος διδάσκων στο Μεταπτυχιακό Εικαστικών στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Ψηφιακών Μορφών Τέχνης στην Ανωτάτη σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας.

Ελεάννα Μαρτίνου

www.eleanna-martinou.blogspot.com

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981 και είναι ζωγράφος.Σπουδές :2007-2009 Μεταπτυχιακό εικαστικών τεχνών , Ανωτάτη σχολή καλών τεχνών Αθήνας. Άριστα.
2000-2006 Ανωτάτη σχολή καλών τεχνών Αθήνας Η΄ εργαστήριο ζωγραφικής.
1987-2004 Ωδείο Αθηνών, σχολή πιάνου.
1987-1999 Λεόντειο λύκειο πατησίων.
Υποτροφίες-Διακρίσεις :2007 Υποτροφία ΙΚΥ μεταπτυχιακών σπουδών εσωτερικού
2007
Belleartelamia, τομέας Ζωγραφικής (βραβείο) .
2002 Υποτροφία ΙΚΥ προπτυχιακών σπουδών .
1996 Υποτροφία ΙΚΥ μέσης εκπαίδευσης .
Ατομικές εκθέσεις /παρουσιάσεις:2010 Vitrina Project, OpenArtSpace Studio, Αγ.Ελεούσης 14, Μοναστηράκι.2010 "Future Cities Future" APOTHEKE(www.apothekecontemporaryarts.com), Nicosia, Cyprus2009 Πολυχώρος Dasein, Εξάρχεια.2008 Barriο, Μεταξουργείο2006 Παρουσίαση διπλωματικής εργασίας στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, Ή εργαστήριο Ζωγραφικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου