Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Σελίδες Γεμάτες Άσματα

Richard Powers, The time of our singing (2003)

Συγγραφέας: Ρίτσαρντ Πάουερς
Τίτλος: Ο καιρός των τραγουδιών μας
Μετάφραση: Μιχάλης Μακρόπουλος
Εκδόσεις: Εστία [2006]
Σελίδες: 815




Richard Powers, The time of our singing (2003)

Συγγραφέας: Ρίτσαρντ Πάουερς
Τίτλος: Ο καιρός των τραγουδιών μας
Μετάφραση: Μιχάλης Μακρόπουλος
Εκδόσεις: Εστία [2006]
Σελίδες: 815

Ζωή

Ο Ρίτσαρντ Πάουερς γεννήθηκε στις 18 Ιουνίου στο Έβανστον του Ιλινόις. Από έφηβος έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τις επιστήμες. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, και εν συνεχεία Φιλολογία. Εργάστηκε στη Βοστόνη ως προγραμματιστής υπολογιστών. Ο θαυμασμός του για μια φωτογραφία που είδε στο Μουσείο Καλών Τεχνών τον ώθησε να αφήσει την εργασία του και να επιδοθεί στην συγγραφή. Λατρεύει τη μουσική και παίζει κιθάρα, κλαρινέτο και σαξόφωνο. Έχει εκδώσει εννέα εξαιρετικά φιλόδοξα μυθιστορήματα, όπου συνδυάζονται οι ποικίλες γνώσεις και αγάπες του.

Ο καιρός των τραγουδιών μας

Πρόκειται για ένα πολυφωνικό έργο, το οποίο παρακολουθεί τη ζωή μιας αμερικανικής οικογένειας από το 1939 έως το 1979. Ένας Γερμανοεβραίος φυσικός, πρόσφυγας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ντέιβιντ Στρομ, ερωτεύεται μια μαύρη σοπράνο, την Ντίλια. Τη παντρεύεται, κάνουν τρία παιδιά, τον Τζόνα, τον Τζόι και τη Ρουθ. Η οικογένεια είναι αφοσιωμένη στη μουσική, αλλά βιώνει το φορτίο της φυλής. Οι Στρομ ζουν μέσα σε ένα ουτοπικό κλίμα, όπου η έμφαση δίνεται στην επιστημονική λογική, στο πιάνο, στο τραγούδι, στην ακρόαση της μουσικής. Ο Τζόνα εξελίσσεται σε τενόρο διεθνούς φήμης, ο Τζόι παίζει μπλουζ σ’ ένα μπαρ του Ατλάντικ Σίτυ, η Ρουθ προσχωρεί στους Μαύρους Πάνθηρες.

Στυλ

Κατακλυσμένο από τη μουσική, το στυλ του Πάουερς είναι αντιστικτικό. Η αφήγησή του δεν ακολουθεί μια γραμμική εξέλιξη αλλά κάνει άλματα, ξανά και ξανά, στον χρόνο. Παρόν, παρελθόν και μέλλον συνυπάρχουν και αλληλοεπηρεάζονται. Τα μεγάλα γεγονότα της εποχής συμπλέκονται με τη ζωή των ηρώων, για τους οποίους η μουσική είναι όχι μονάχα πάθος αλλά τρόπος επικοινωνίας και λύτρωση, και έτσι ο Πάουερς καταφέρνει να ζωντανέψει με γλαφυρότητα το κίνημα των μαύρων στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανάμεσα στα 1940 και 1980.

Ένα απόσπασμα

«Ίσως το μεγαλείο να μην είναι παρά σύμβαση. Ίσως η διαβρωμένη ψυχή να μπορεί παρ’ όλα αυτά να μιμηθεί ακόμη έναν άγιο. Ποιος ξέρει πώς ακούμε τη φροντίδα ή αποκρυπτογραφούμε την παρηγοριά; Ωστόσο όλα αυτά τα πράγματα ανήκαν στον Τζόνα όταν τραγουδούσε, ακόμη και σε γλώσσες που δεν τις μιλούσε. Τραγουδώντας, είχε ό,τι απαρνούνταν η φωνή του όταν μιλούσε. Για μία ώρα, πάνω στην έκταση από τρεις οκτάβες, ο αδελφός μου έχτιζε θεϊκή χάρη».
Ο καιρός των τραγουδιών μας, σ. 403

Έργα
 
Three Farmers on Their Way to a Dance [1985].
Prisoner’s Dilemma [1988]
The Gold Bug Variations [1991]
Operation Wandering Soul [1993]
Galatea 2.2 [1995]
Gain [1998]
Plowing in the Dark [2000]
The Echo Maker [2006]

Σύνδεσμοι



[Ενώ αναμένουμε το μυθιστόρημα Ο Ποταμός της Μνήμης]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου